Найбільш відомі страви японської кухні — суші та роли. Вони популярні у всьому світі і Україна не є винятком. Для більшості людей знайомими є назви «Каліфорнія» та «Філадельфія», але навіть вони не завжди знають, що саме входить в ці страви, чим саме відрізняються роли від суші та які є види суші.
За складом суші та роли не дуже відрізняються, а от за виглядом та формою подачи відмінності суттєві:
Зазвичай класичні види суші готують вручну. Рис пресують руками, надають йому потрібну форму та зверху кладуть рибу. Для приготування ролів потрібно викладати все шарами, щільно притискаючи, щоб рол потім мав відповідну форму. Суші мають обмежену кількість інгредієнтів, натомість роли приваблюють різноманітністю начинок, серед яких можуть бути:
Крім того роли запікають та смажать. Тож якщо ви шанувальник різних видів гарячих суші, то скоріше за все ви вживаєте роли. Але насправді суші — це вже загальноприйнята назва, тож ніякої помилки немає.
Важко сказати, скільки видів суші насправді існує. Адже змінивши усього один інгредієнт, можна отримати зовсім нову страву. А як ми знаєм, в ролах можуть використовувати дуже багато різних інгредієнтів. Також їх готують різними способами, тому перелічити всі різновиди суші просто неможливо. Але можна перелічити популярні варіанти:
Нігірі. Складається зі спресованого рису, зверху якого розташований шматочок сирої риби. Це може бути лосось, тунець або окунь. Для пікантності на нагірі кладуть маринований імбір та васабі.
Сашимі. Тонко нарізані скибочки сирої риби, які подають з рисом або без нього. Сашимі є класичним видом суші, вони популярні в Японії.
Гункан. Різновид суші, в якому рис обернутий смужкою норі, а зверху додаються напівм'які інгредієнти, такі як ікра, крабове м'ясо або м'ясо вугра.
Приготування суші — це творчість, тому кухарі часто експериментують з різними інгредієнтами та поєднаннями, створюючи нові та унікальні різні види суші.
Перелічити всі види ролів ще складніше, адже їх роблять з різними начинками та різними способами. Змінивши навіть один інгредієнт, ви отримуєте зовсім нову страву. Найбільш розповсюдженими можна назвати:
Макі. Рис, риба та овочі розподіляються поверх листа норі, потім все це загортається в рол та нарізається на невеликі шматочки. Існує безліч різних видів маки, унаги, каппа, темпура та інші.
Спайсі. Роли, що подаються з пікантним соусом, який додає гостроти та яскравого смаку.
Урамакі. Це макі (роли), в яких рис знаходиться всередині, а норі та риба зовні. Урамаки зазвичай обсипані кунжутом, рибною ікрою чи іншими інгредієнтами, які прикрашають страву та доповнюють її смак.
Темпура. Смажені в клярі креветки або овочі. Темпура може бути самостійною стравою або начинкою для роликів.
Як бачите, назва часто залежить від того, з чим роблять суші або роли. Але не обов’язково запам’ятовувати всі назви. Адже на сайті «SYODŌ» поруч з назвою кожного ролу є опис інгредієнтів, що входять до його складу. Завдяки цьому ви легко оберете рол, який точно вам смакуватиме.
Як і люди в усьому світі, львів’яни найбільше знають роли «Каліфорнія» та «Філадельфія». Але команда «SYODŌ» старанно працює, щоб львів'янам та гостям міста до вподоби стали й інші холодні та гарячі страви японської кухні. В «SYODŌ» ви можете замовити суші, роли на будь-який смак. Кожна страва готується одразу після замовлення, щоб ви отримали найсвіжіші та найсмачніші роли. Доставка суші по Львову займе приблизно годину, в залежності від району.
В «SYODŌ» можна замовити популярні сети:
А також сети для великої компанії та одного. До страв пропонують фірмові напої «SYODŌ» та добре знайомі всім соки та газовані напої відомих брендів.
Які найпопулярніші начинки
Часто назва суші або ролу залежить від начинки. Тож вже за назвою можна дізнатись, з з чим бувають суші:
Від начинки залежить не тільки назва, а й подача страви:
Це лише кілька прикладів популярних варіантів, і насправді можна експериментувати з різними інгредієнтами, щоб створити суші та роли за власним смаком. Майстри суші «SYODŌ» знають, як найкраще поєднати інгредієнти, щоб розкрити та передати гармонію їх смаку.