Васабі є однією з найвідоміших складових японської кухні. Цей унікальний зелений пастоподібний продукт, який часто подають разом із суші та ролами, має гострий, пекучий смак і надає стравам неповторного аромату. Однак васабі — це не просто приправа. Його вирощування, склад та використання мають глибокі традиції та численні цікаві аспекти, про які варто дізнатися більше.
Що таке васабі? Японський хрін, Wasabia japonica або васабі — це рослина, яка природно росте в холодних гірських річках Японії. Вирощування васабі вимагає особливих умов і великої майстерності, тому цей продукт вважається досить дорогим і рідкісним. В промислових масштабах васабі до суші вирощують:
Для вирощування васабі потрібна чиста прохолодна вода з температурою від 8 до 20 градусів Цельсія. Коріння мають бути розташовані повністю в воді, яка насичує їх необхідними мінералами та поживними речовинами. Щоб відтворити ці умови на полі, рослини висаджують на затоплених водою ділянках в помірному кліматі. Рівень води має бути постійним, тож необхідно забезпечити рослинам регулярний полив. Варто зауважити, що рослини ростуть досить повільно, їм потрібно приблизно 2 роки до повного дозрівання.
При парниковому вирощуванні для васабі створюють спеціальне приміщення з контрольованою температурою та вологістю. Цей метод дає найбільш стабільний врожай, проте його вартість збільшується. Незалежно від того, як виростили васабі, він має свій традиційний смак та колір.
Тож відповідь на питання, з чого роблять васабі — очевидна: з коренів рослин Eutrema japonicum. Хоча багато хто з нас звикли додавати у японські страви зелену пасту, мало хто знає, як роблять васабі. В Японії васабі подають свіжим: корінь очищають від шкірки та натирають безпосередньо перед подачею на стіл. На експорт васабі постачають у вигляду висушеного порошку, з якого потім роблять добре знайому нам пасту. Порошок васабі теж є у вільному продажі, тож кожен охочий в Україні може спробувати, як приготувати васабі. Зробити це не складно, проте набагато простіше купувати готову пасту від перевірених виробників.
Дізнавшись, як роблять васабі, можна задати собі питання: а чим же такий цінний цей продукт? У васабі в складі є багато корисних елементів, які :
Але вживання васабі має і потенційні ризики, до яких належать:
Помірне порційне вживання васабі з суші не здатне нанести шкоди організму. Це лише смакова добавка, яка урізноманітнює страви японської кухні.
Васабі використовується не тільки як приправа до суші, але й в багатьох інших стравах. Його гострий смак додає особливого характеру різним кулінарним творінням:
Також іноді васабі додають до десертів, щоб утворились більш яскраві смакові контрасти. Таким чином, васабі — це не лише гостра приправа, але й багатогранний інгредієнт, який може додати нових відтінків улюбленим стравам. Якщо ви є шанувальником його гіркоти, то васабі завжди знайдеться місце на столі.
Коли ви бажаєте замовити суші, вам не потрібно замовляти васабі окремо. Адже він додається до кожної страви по замовчуванням. Ресторан Syodo, що працює у Львові, пропонує своїм відвідувачам широкий асортимент страв з васабі. Ви можете насолодитися його автентичним смаком у різних варіаціях, від класичних ролів до оригінальних салатів і соусів. Скористайтесь послугою доставки, щоб спробувати суші, роли та сети в к омфортній атмосфері дому чи офісу в будь-який час.