Японська кухня давно завоювала серця гурманів у всьому світі, і в Україні також. Суші та роли — це найвідоміші страви японської кухні, і їх часто плутають між собою. Тож в чому полягає різниця між суші і ролами? Суші — це традиційна японська страва, що складається з рису, вимоченого в оцті, і різноманітних інгредієнтів, таких як риба, овочі або морепродукти. Суші можуть бути різних видів: нігірі, маки, урамакі тощо. Кожен вид має свою особливість у приготуванні та подачі, але всі вони об'єднані одним принципом – поєднання рису з інгредієнтами.
Роли, в свою чергу, є варіацією суші, стали популярні за межами Японії. Вони складаються з тих самих компонентів, що й суші, але мають іншу форму та спосіб подачі. Роли зазвичай загортають у лист норі (морських водоростей) і нарізають на кілька шматочків. Саме завдяки своїй зручній формі і різноманітності начинок, роли стали одним із найпопулярніших видів суші у світі.
Хоча в цих стравах є спільні інгредієнти, в складі та способі приготування суші і ролів є різниця. Суші можуть бути без норі, а от для ролів це — ключовий інгредієнт. Також роли можуть мати різну форму:
Суші зазвичай формують вручну або за допомогою спеціальних матів. Наприклад, нігірі — це форма суші, де рис притискається і формується у вигляді овального бруска, а зверху кладуть шматочок риби або іншої начинки.
Роли завжди загортаються в норі, а потім нарізають на шматочки. При цьому начинка може бути як всередині (маки), так і зовні (урамакі). Процес приготування традиційно включає використання спеціального бамбукового килимка (макісу) для того, щоб надати ролам ідеальної форми.
Роли і суші не мають великої різниці в калорійності. В залежності від інгредієнтів вони можуть бути низькокалорійними, особливо якщо використовуються свіжі овочі, нежирна риба та мінімальна кількість соусу. Роли частіше готують із додаванням крем-сиру, майонезу та смажених компонентів. Тож їх сприймають, як більш калорійні страви.
Чим відрізняються суші від ролів за смаковими якостями — залежить від особистих уподобань. Наприклад, суші часто подають зі свіжою сирою рибою, і якщо ви бажаєте відчути смак справжньої японської кухні — то варто віддати перевагу саме суші. А роли пропонують більше варіантів смакових поєднань завдяки різним начинкам і соусам, гарячому способу приготування та можливості використати одразу кілька начинок.
Щоб дізнатись, яка різниця між суші і ролами насправді — краще спробувати їх особисто. Зробити це у Львові пропонує ресторан японської кухні Syodo. Тут можна замовити смачні суші і роли за автентичними японськими та авторськими рецептами від майстрів ресторану. Доставка здійснюється по всьому Львову. Можливість безкоштовної доставки, її час та мінімальне замовлення залежить від району доставки.